Dit artikel is gepubliceerd op: 21 november, 2024
De ambulancezorg in Nederland werkt sinds 2024 met de verbeterde urgentie indeling (VUI) voor spoedeisende hulpvragen. Omdat we graag willen weten wat de ervaringen van patiënten (of hun naasten) zijn, is hierover een onderzoek gestart. Het onderzoeksinstituut Nivel voert dit onderzoek uit.
Wie worden benaderd voor dit onderzoek?
Als u in augustus of september van dit jaar spoedeisende ambulancezorg kreeg, is het mogelijk dat u een uitnodigingsbrief van ons ontvangt om mee te doen aan het onderzoek. Uit die maanden is een willekeurige steekproef van 150 patiënten geselecteerd. De uitnodigingbrief is op 21 november 2024 verzonden. De vragenlijst gaat over de ervaringen met de 112-meldkamer ambulancezorg. Mocht u als patiënt benaderd worden voor dit onderzoek, dan hopen we van harte op uw medewerking. Uiteraard is uw privacy geborgd.
Wat is er veranderd met de verbeterde urgentie indeling?
Een belangrijke verandering is dat bij de VUI de A0-urgentie is toegevoegd. Het doel van de A0- urgentie is om nog sneller ter plaatste te zijn bij patiënten in een acuut levensbedreigende situatie. Verder zijn er C-urgenties bij gekomen. C1 betekent dat er geen ambulancezorg nodig is. De 112-meldkamer verwijst dan door naar een andere zorgprofessional, bijvoorbeeld de huisarts. C2 staat voor zelfzorgadvies.
Ervaringen ambulancezorgprofessionals worden ook meegenomen in het onderzoek
Ook ambulancezorgprofessionals worden gevraagd naar hun ervaringen met de verbeterde urgentie indeling. Hiervoor worden alle 112-centralisten van de meldkamers ambulancezorg en medewerkers van de spoedambulance benaderd.
Eindrapportage
De rapportage over de evaluatie van de verbeterde urgentie indeling wordt in de loop van 2025 verwacht.