UMCG Ambulancezorg Logo
Hexagon pattern banner

Ambulancechauffeur


Als ambulancechauffeur ben je vaak – met de ambulanceverpleegkundige- als eerste zorgverlener ter plaatse. Jij zorgt voor efficiënt, effectief en veilig vervoer van patiënten en collega’s bij spoedeisende en niet-spoedeisende hulpverlening met inachtneming van alle wettelijke voorschriften en bepalingen.


Wat ga je doen?
Je assisteert en ondersteunt de verpleegkundige bij medische handelingen en je bent alert op risico’s in de omgeving. Je handelt daadkrachtig en kiest de meest geschikte aanrijroute op basis van urgentie. Je draagt zorg voor een verantwoorde deelname aan het verkeer. Tijdens de rit terug naar het ziekenhuis informeert de ambulancechauffeur de centralist van de Meldkamer Ambulancezorg over de toestand van de patiënt en de aard van eventuele verwondingen. De ambulancechauffeur is verantwoordelijk voor alle communicatie met ziekenhuizen, huisartsen, meldkamer, politie en/of brandweer. De ambulancechauffeur zorgt ervoor dat de ambulance altijd gereed is voor een oproep. Je voert kleine onderhoudswerkzaamheden aan het voertuig uit, zoals de dagelijkse controle van lampen, sirene, oliepeil, brandstof en mobilofoon. Ook is de ambulancechauffeur verantwoordelijk voor de controle van de medische apparatuur en de hygiëne in de ambulance.

Wat zijn de functie-eisen
– Minimaal een MBO 3 diploma (niveau 4 is een pré);
– Een geldig rijbewijs B én C1 of C (op het moment dat de opleiding start);
– Affiniteit mét en/of ervaring in de zorg en/of in de autotechniek;
– Een geldig EHBO- en een reanimatiediploma;
– Een flinke dosis levenservaring, een sociaal- empathisch denkvermogen;
– Daarnaast werk je aantoonbaar aan je persoonlijke (loopbaan)ontwikkeling;
– Een geldige Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG).

Opleiding
De opleiding tot ambulancechauffeur duurt ongeveer negen maanden. Er is met name in het eerste deel van de opleiding veel aandacht voor de rijvaardigheid en het rijden met spoed. Je gaat namelijk al na drie à vier maanden zelfstandig, zonder je werkbegeleider, de weg op. De werkbegeleider blijft zeer nauw betrokken tijdens dit proces. Daarnaast leer je om de ambulanceverpleegkundige zo goed mogelijk te ondersteunen bij de medische hulpverlening. Tijdens de opleiding wordt de nodige flexibiliteit van je verwacht en werk je fulltime.

Wat bieden wij?
UMCG Ambulancezorg biedt je uitstekende primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Afhankelijk van je opleiding en ervaring word je ingeschaald in aanloopschaal 40. Na een jaar in dienst (als je het diploma hebt behaald) ga je naar FWG 45. De cao Ambulancezorg is van toepassing.