Een klacht kan ingediend worden vanaf het eerste moment van contact tussen patiënt en een medewerker van de UMCG Ambulancezorg. Een klacht moet binnen 1 jaar nadat de klachtwaardige handeling aan hem bekend is geworden, door de klager worden ingediend. Een klacht kan in de praktijk op diverse plaatsen bij de organisatie worden ingediend, bijvoorbeeld via het klachtenformulier op de website of telefonisch. Een ingediende klacht wordt intern altijd doorgeleid naar de klachtenfunctionaris.
De klachtenfunctionaris draagt, indien nodig, zorg voor een volledige schriftelijke omschrijving van de klacht en de voortgang van de afhandeling. De klachtenfunctionaris ondersteunt en adviseert indien nodig de klager bij het formuleren van de klacht en treedt indien gewenst op als bemiddelaar. Hij/zij wijst de klager erop dat een klacht laagdrempelig wordt afgehandeld en dat de klager de mogelijkheid heeft zich na afhandeling van de klacht tot de geschilleninstantie te wenden. Anonieme klachten worden niet in behandeling genomen.
Als de klacht bij de klachtenfunctionaris binnen is gekomen, dan zoekt deze het desbetreffende ritformulier op en informeert de beklaagde(n) en diens leidinggevende op zo kort mogelijke termijn over de klacht. De beklaagde(n) bespreekt(en) de klacht en de wijze van afhandeling met de leidinggevende.
De klacht kan worden afgehandeld door telefonisch contact, door een schriftelijke reactie of door een bezoek aan de klager door de beklaagde en de leidinggevende of klachtenfunctionaris (in overleg). In principe wordt er voor de afhandeling van de klacht altijd mondeling contact gezocht met de klager.
Indien de beklaagde extra ondersteuning nodig heeft bij de afhandeling van de klacht wordt dit in overleg met de leidinggevende (of klachtenfunctionaris) geregeld. Het kan bijvoorbeeld gaan om inschakelen van het BOT-team via de normale kanalen, juridische ondersteuning via de klachtenfunctionaris of overige ondersteuning via de afdeling P&O.
De klachtenfunctionaris houdt de klager op de hoogte van de afhandeling van de klacht.
Wanneer medisch inhoudelijke afwegingen een rol spelen bij de klacht dan zal de klachtenfunctionaris advies inwinnen bij de Medisch Manager Ambulancezorg.
Wanneer de klachtafhandeling gebaat is bij de raadpleging van een externe expertise dan zal de klachtenfunctionaris dit met respect voor de privacy van de klager organiseren.
UMCG Ambulancezorg kan bepalen dat een klacht niet in behandeling wordt genomen als:
Van het niet in behandeling nemen van de klacht worden de klager en de beklaagde zo spoedig mogelijk doch uiterlijk binnen vier weken na ontvangst van de klacht schriftelijk in kennis gesteld onder vermelding van de reden daarvan.