UMCG Ambulancezorg Logo
Hexagon pattern banner
Nieuws en
actualiteiten

Ambulancehelikopter weer ingezet voor vervoer IC-patiënten


Dit artikel is gepubliceerd op: 20 april, 2020


Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) hebben aangegeven dat er een hoge noodzaak is voor IC-vervoer per helikopter. Hiervoor wordt vanaf 20 april opnieuw de zogenaamde ANWB MAA Medic01 ambulancehelikopter van Regionale Ambulancevoorziening Fryslân (RAV Fryslân) ingezet.

Nu het aantal coronapatiënten op de IC’s gestaag daalt, hervatten de ziekenhuizen voorzichtig weer de reguliere zorg. Om ervoor te zorgen dat alle ziekenhuizen hiervoor capaciteit hebben, zorgt de LCPS voor een evenredige verdeling van coronapatiënten over de Nederlandse ziekenhuizen. Overdag wordt hiervoor de ambulancehelikopter gebruikt.

Spoedtransport Friese Waddeneilanden
‘s Nachts blijft de ambulancehelikopter paraat voor patiëntenvervoer van de Friese Waddeneilanden. Overdag is voor spoedvervoer de traumahelikopter Lifeliner 4 beschikbaar. Daarnaast is de NH90 helikopter van defensie inzetbaar. De NH90 van het Defensie Helikopter Commando is gestationeerd op Maritiem Vliegkamp De Kooy in Den Helder. Dinsdag 21 april doet de NH90 een verkenningsronde langs de helikopter landingsplaatsen van de Friese Waddeneilanden, Medisch Centrum Leeuwarden en het Antonius Ziekenhuis.

Meerdere mogelijkheden vervoer naar vaste wal
Er zijn meerdere mogelijkheden voor vervoer vanaf het eiland naar de vaste wal:

  • De ambulanceteams op de eilanden zijn 7×24 uur aanwezig.
  • De traumahelikopters, de Lifeliner 4. (Groningen) en de Lifeliner 1. (Amsterdam) zijn beschikbaar voor de ambulanceteams voor – indien noodzakelijk – aanvullende spoedzorg op de eilanden en spoedtransporten vanaf de eilanden naar de vaste wal.
  • De KNRM voor vervoer van non-Covid patiënten naar de wal.
  • De bootvervoerders van de eilanden voor het vervoer van non-Covid en met name Covid-patiënten van de eilanden naar de wal.
  • Vanaf maandag 20 april de NH-90 helikopter van defensie (Den Helder)