UMCG Ambulancezorg Logo
Hexagon pattern banner
#jijmaakthetverschil

Gezocht: verpleegkundig centralist


Ambulancezorg begint op de meldkamer

Als verpleegkundig centralist heb je een cruciale functie. “We nemen soms hele bepalende beslissingen voor mensen”, zegt Ingrid de Jong, die als centralist werkzaam is op de Meldkamer Ambulancezorg in Drachten. Vaak geeft ze als eerste instructies voor de hulpverlening én met ondersteuning van een systeem beslist ze over de inzet van de ambulance. “Als een melder iemand aantreft die niet meer ademt, dan moet er direct gestart worden met de reanimatie. Dit zijn hele kwetsbare momenten, waarbij wij op afstand helpen. We blijven in zo’n geval aan de lijn met de melder totdat de ambulance er is.”

Als je werkt als verpleegkundig centralist is geen dag hetzelfde. Spreekt het jou aan om in een dynamische omgeving te werken en ben jij stressbestendig? Kun jij goed luisteren, doorvragen en snel schakelen? Voor het team centralisten op de gezamenlijke Meldkamer Ambulancezorg in Drachten zoeken wij meerdere:

Verpleegkundig centralisten.

“Ik moet snel helder hebben wat er aan de hand is, zodat ik een goed beeld heb van de situatie en de juiste hulpverlening op kan starten.”

Jouw functie in het kort
Als verpleegkundig centralist ben je de spil tussen de hulpvrager enerzijds en de ambulancezorg anderzijds. Je krijgt te maken met een grote verscheidenheid aan hulpvragen. Deze vragen komen binnen via het alarmnummer 112 en via onze ketenpartners zoals ziekenhuizen, huisartsen en zorginstellingen. Als centralist beoordeel je de hulpvragen en maak je een inschatting hoe je de juiste hulpverlening kunt inzetten.

Bij elke melding stel je gerichte vragen om erachter te komen wat er precies aan de hand is en je brengt de hulpverlening op gang. Je geeft met jouw verpleegkundige kennis telefonische instructies aan de beller, je begeleidt de ingezette hulpverlening, je biedt ondersteuning aan de ingezette ambulance(s) en voorziet de teams op de ambulance van advies en informatie. Ook als de ambulance al onderweg is, blijf je indien nodig aan de lijn met de melder totdat de ambulance er is.

Bij de meldkamer komen ook aanvragen voor planbare ambulancezorg binnen. Dit is ambulancezorg op afspraak. Deze ritten worden afgestemd met ketenpartners, ingepland op dag en tijdstip en uitgevoerd door de zorgambulance. Daarnaast heeft de meldkamer ambulancezorg tevens een cruciale rol in de communicatie en coördinatie bij grootschalige hulpverlening bij rampen, in crisissituaties en bij grote evenementen.

Dit kun je van ons verwachten
• Bij de start van jouw dienstverband start je met een gedegen opleiding van 8 maanden. Dit is een leer-werkconstructie, zodat jij je het vak van verpleegkundig centralist goed eigen kunt maken.
• Het eerste jaar werk je 36 uur per week, waarna parttime werken tot de mogelijkheden behoort.
• Het salaris en de arbeidsvoorwaarden zijn conform CAO Ambulancezorg en afgestemd op jouw werkervaring en opleiding.
• Wij bieden goede secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een vakantietoeslag en eindejaarsuitkering van 8,33% en een goed opleidingsbeleid.

Dit ben jij
Voor het team op de Meldkamer Ambulancezorg in Drachten zijn wij op zoek naar sociale collega’s die goed kunnen handelen in acute situaties. Luisteren, doorvragen en snel beslissingen nemen gaan jou goed af. Je bent stressbestendig en inventief en vindt het fijn om in een team te werken. Onregelmatig werken vind jij geen probleem.

Verder beschik jij over de volgende kennis en ervaring:
• Je bent een ervaren (BIG-geregistreerde) verpleegkundige met HBO werk- en denkniveau aangevuld met aantoonbare brede klinische blik.
• Je hebt bij voorkeur ervaring met spoedeisende medische hulpverlening en geautomatiseerde systemen.

De Meldkamer Ambulancezorg (MkANN) en de Meldkamer Noord-Nederland (MkNN)
De Meldkamer Ambulancezorg Noord-Nederland (MkANN) is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de drie Regionale Ambulancevoorzieningen in Noord-Nederland. Dit zijn Ambulancezorg Groningen, Kijlstra Ambulancezorg en UMCG Ambulancezorg. De medewerkers van de Meldkamer Ambulancezorg zijn in dienst bij één van de drie Noordelijke ambulancediensten.

Jouw werkplek
De centralisten van de ambulancezorg vormen samen de zogenaamde witte kolom. De witte kolom is samen met de blauwe kolom (politie) en de rode kolom (brandweer) onderdeel van de Meldkamer Noord Nederland (MkNN) in Drachten. Het motto van de Meldkamer Ambulancezorg is ‘Wij helpen helpen’.

Als centralist bij de Meldkamer Ambulancezorg werk je in een team van ca 60 collega’s dat bestaat uit centralisten, twee teamleiders, een opleidingscoördinator, een adviseur kwaliteit, een planner meerdere calamiteitencoördinatoren en een manager. Naast je directe collega’s op de meldkamer, heb je ook te maken met de ambulancebemanning van de drie Noordelijke Ambulancediensten en onze ketenpartners.

Meer weten?
Is je interesse gewekt, maar heb je nog vragen? Neem dan gerust op werkdagen contact op met Frouwkje Prins, Teamleider Meldkamer Ambulancezorg Noord-Nederland via 06 – 83 52 66 03. Zij staat je graag te woord.

Ben je enthousiast en wil je reageren op deze vacature?
Wij horen graag van je! Stuur je motivatie met curriculum vitae t.a.v. Frouwkje Prins, Teamleider Meldkamer Ambulancezorg Noord-Nederland via de mail van hvd.mka.mnn@landelijkemeldkamer.org. Een assessment en een meeloopdag maken onderdeel uit van de selectie.